Филетата и пържолите могат да бъдат много вкусни, но не са единствения начин да се добавят белтъчини в хранителния ви режим.
Независимо дали сте вегетарианец или просто искате разнообразие, да спрете за кратко месото или търсите по-евтини и прости източници на протеин, ето няколко такива храни, за които не трябва да ходите до месарницата.
Кашкавал
Кашкавалът е отличен източник на протеин, който си пасва почти към всяка храна.
Кашкавалът може да се консумира самостоятелно и пак да е вкусен. Хубавото е, че на пазара има толкова много разнообразни видове кашкавал, така че той никога не омръзва.
Киноа
Киниоата в страхотна храна и е подходяща за хора с различни вкусове. Независимо дали ще се приготви по мексикнаски с черен боб и домати или ще бъде добавена в салата, варианти има бол.
В киноата няма глутен и има 8 грама протеин в около 130 грама готова за консумация храна.
Вижте също: Кой протеин е най-добър?Леща и боб
В лещата се съдържат 9 грама протеин на 100 грама, освен това има и много фибри.
Бобовите храни могат да се готвят по разнообразни начини, да се подправят с какво ли не, така че и при тях няма омръзване.
Бадеми
Бадемите също са добър източник на протеин. Може да се ядат самостоятелно или като добавка към салата. В 100 грама има над 20 грама протеини.
Освен, че са богати на белтъчини, бадемите помагат за здравината на костите, зъбите и са с благоприятен ефект за нервната система.
Нахут
Нахутът може да се добавя в различни ястия - като хумус, с който да приемате зеленчуци или като паста за вечеря. Може да добавите хумус и към салата.
Има много варианти за приема на тази ядка и си заслужава - в 100 грама от нея има шеметните 20 грама протеин.
Овесени ядки
Овесените ядки са сред предпочитаните ястия на закуска от много време, най-вече заради съдържанието на фибри и засищащия ефект.
Те могат да се комбинират с мед и различни плодове, като смокини или боровинки.
Тази храна има много предимства, като протеинът е сред тях, макар и в не много големи количества.
Вижте също: Колко белтъчини на ден трябва да приемаме? Конопено семе
Ако си търсите наистина богат източник на протеини - конопеното семе е за вас. То може да се добави в салати, смутита или към зауската.
В 100 грама от конопеното семе има 30 грама белтъчини, а освен това то помага за намаляване на риска от сърдечни проблеми, има благоприятен ефект върху кожата и храносмилането.
Соя
Макар че някои хора имат свръхчувствителност към соевите продукти, те могат да бъдат добър източник на протеин и доста често се използват за заместване на животинските белтъчини.
Едамаме, соево мляко, тофу и т.н. са отличен източник на протеини. В едамамето например има над 11 грама протеин в 100 грама.
Яйца
Яйцата са класически източник на протеин и това не е случайно. Само в едно голямо яйце може да намерите 6 грама протеин. Освен това са много полезни за сърцето и за мозъка.
Кисело мляко
Киселото мляко във всичките му разновидности носи в себе си не само протеин, но и полезни бактерии, които да подпомагат храносмилането.