Зареждане

10 източника на протеин, които не са месо

10 източника на протеин, които не са месо
Публикувано на: Юли 19, 2021 в 07:17 ч
Филетата и пържолите могат да бъдат много вкусни, но не са единствения начин да се добавят белтъчини в хранителния ви режим.

Независимо дали сте вегетарианец или просто искате разнообразие, да спрете за кратко месото или търсите по-евтини и прости източници на протеин, ето няколко такива храни, за които не трябва да ходите до месарницата.

Кашкавал

Кашкавалът е отличен източник на протеин, който си пасва почти към всяка храна.

Кашкавалът може да се консумира самостоятелно и пак да е вкусен. Хубавото е, че на пазара има толкова много разнообразни видове кашкавал, така че той никога не омръзва.

Киноа

Киниоата в страхотна храна и е подходяща за хора с различни вкусове. Независимо дали ще се приготви по мексикнаски с черен боб и домати или ще бъде добавена в салата, варианти има бол.

В киноата няма глутен и има 8 грама протеин в около 130 грама готова за консумация храна.

Вижте също: Кой протеин е най-добър?

Леща и боб

В лещата се съдържат 9 грама протеин на 100 грама, освен това има и много фибри.

Бобовите храни могат да се готвят по разнообразни начини, да се подправят с какво ли не, така че и при тях няма омръзване.

Бадеми

Бадемите също са добър източник на протеин. Може да се ядат самостоятелно или като добавка към салата. В 100 грама има над 20 грама протеини.

Освен, че са богати на белтъчини, бадемите помагат за здравината на костите, зъбите и са с благоприятен ефект за нервната система.


Нахут

Нахутът може да се добавя в различни ястия - като хумус, с който да приемате зеленчуци или като паста за вечеря. Може да добавите хумус и към салата.

Има много варианти за приема на тази ядка и си заслужава - в 100 грама от нея има шеметните 20 грама протеин.

Овесени ядки

Овесените ядки са сред предпочитаните ястия на закуска от много време, най-вече заради съдържанието на фибри и засищащия ефект.

Те могат да се комбинират с мед и различни плодове, като смокини или боровинки.

Тази храна има много предимства, като протеинът е сред тях, макар и в не много големи количества.

Вижте също: Колко белтъчини на ден трябва да приемаме?
 

Конопено семе

Ако си търсите наистина богат източник на протеини - конопеното семе е за вас. То може да се добави в салати, смутита или към зауската.

В 100 грама от конопеното семе има 30 грама белтъчини, а освен това то помага за намаляване на риска от сърдечни проблеми, има благоприятен ефект върху кожата и храносмилането.

Соя

Макар че някои хора имат свръхчувствителност към соевите продукти, те могат да бъдат добър източник на протеин и доста често се използват за заместване на животинските белтъчини.

Едамаме, соево мляко, тофу и т.н. са отличен източник на протеини. В едамамето например има над 11 грама протеин в 100 грама.

Яйца

Яйцата са класически източник на протеин и това не е случайно. Само в едно голямо яйце може да намерите 6 грама протеин. Освен това са много полезни за сърцето и за мозъка.

Кисело мляко

Киселото мляко във всичките му разновидности носи в себе си не само протеин, но и полезни бактерии, които да подпомагат храносмилането.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес