Зареждане

Джина Карано съди Дисни, Илън Мъск ѝ плаща адвокатите

Джина Карано съди Дисни, Илън Мъск ѝ плаща адвокатите
Публикувано на: Февруари 7, 2024 в 00:00 ч
Снимка: Disney+
Бившата ММА състезателка Джина Карано е подала съдебен иск срещу Walt Disney Co. и Lucasfilm заради напускането си на "The Mandalorian".

Карано беше уволнена през февруари 2021 г. от сериала на Disney+; тя изигра образа на героинята Кара Дюн.

Сега в съдебното заявление на Карано се посочва, че тя е била уволнена заради дискриминация и неправомерно уволнение. Карано твърди, че е била уволнена заради политическите си пристрастия и пола си. Тя иска от съда Лукасфилм да я преназначи, както и 75 000 долара плюс обезщетение за морални щети.

"Някои от нас бяха несправедливо изолирани, тормозени, преследвани и бяха лишени от средства за препитание, защото се осмелихме да насърчим разговора, да задаваме въпроси и отказахме да се съгласим с мафията", казва Карано в изявление. Карано също така сподели пространно изявление в X.

Елон Мъск, собственик на X, помага за финансирането на съдебния процес на Карано. През 2022 г. Карано се снима и продуцира филма "Терор в прерията" в партньорство с Бен Шапиро.

В изявление ръководителят на бизнес операциите в X (известен преди като Twitter) Джо Бенарох заяви:

"В знак на ангажираността на X Corp към свободата на словото сме горди да осигурим финансова подкрепа за съдебния процес на Джина Карано, давайки ѝ възможност да търси отмъщение за правата си на свобода на словото в X и възможността да работи без тормоз, преследване или дискриминация."

Карано заяви за финансирането на съдебния процес от X:

"За мен е чест, че моят случай е избран да бъде подкрепен от компанията, която е един от последните проблясъци на надежда за свободата на словото в света."


Хаштагът #FireGinaCarano се разпространи в социалните мрежи, особено в Twitter, още през ноември 2020 г., като призова Disney и Lucasfilm да уволнят Карано заради противоречивите ѝ туитове, свързани с трансджендър местоименията, измамите на избирателите и носенето на пандемична маска.

Бившата ММА състезателка продължи да предизвиква полемика, след като сподели пост в историята си в Instagram, в който сравнява политическия климат за републиканците с нацизма.

През 2021 г. тя беше уволнена от " The Mandalorian". Изпълнителният продуцент и режисьор на " The Mandalorian" Рик Фамуийва заяви през февруари 2023 г., че Кара Дюн може да се завърне във франчайза "Междузвездни войни".

В иска си Карано твърди, че Disney и Lucasfilm са я "тормозили и оклеветили" заради "отказа да се съобрази с техните възгледи по въпроси, свързани с Black Lives Matter, предпочитаните местоимения и опроверганите твърдения за намеса в изборите". По думите на Карано, Disney изисква от нея да се срещне с представител на Гей и лесбийския алианс срещу дискриминацията и да се извини публично. Тя е отказала да го направи и според съобщенията е била помолена да се срещне с президента на Lucasfilm Катлийн Кенеди и 45 служители на Lucasfilm, които се идентифицират като LGBTQ+. След това Карано беше уволнена не само от " The Mandalorian", но и от други проекти на "Междузвездни войни" като "Рейнджъри на Новата република".

"Ответниците стигнаха дотам, че се опитаха да убедят публициста на Карано да го принуди да направи изявление, в което да признае, че се подиграва или обижда цяла група хора, което Карано никога не е правила", се казва в иска.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес