Зареждане

Холандското джудо скърби за загубата на легендата Крис де Корте

Холандското джудо скърби за загубата на легендата Крис де Корте
Публикувано на: Февруари 18, 2024 в 02:00 ч
Холандската общност по джудо скърби за загубата на легендарния треньор Крис де Корте, който почина на 86-годишна възраст.

Блестящата кариера на Де Корте го видя да напътства няколко таланта по джудо към успехи на олимпийски и световни първенства. Той допринесе за постиженията на спортисти като Анжелик Серизе, Марк Хейзинга, Тео Майер, Едит Бош, Мархинде Веркерк, Елизабет Вилебордсе и Аника ван Емден.

Де Корте, бивш командос, беше известен с острото си око за таланта в джудото. Едно от най-значимите му постижения е треньорството на Марк Хейзинга до олимпийския златен медал в категория до 90 кг на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., отбелязвайки последното олимпийско злато за Холандия.

Неговата треньорска философия беше отразена в представянето на неговите спортисти, като най-добрият комплимент беше, когато не се нуждаеха от неговото ръководство по време на мачове. Отдадеността на Де Корте към спорта беше непоколебима, тъй като той продължи да тренира атлети и дори сам стъпи на тепиха на 85-годишна възраст в спортното училище, кръстено на него в Хугвлиет, близо до Ротердам, ръководено от едно от неговите протежета Марк ван дер Хам

Въпреки борбата с левкемия, диагностицирана миналата година, де Корте остана активен в общността на джудото, пътувайки до Япония за тренировъчни лагери със своите ученици и посещавайки събития като Rotterdam Open. Смъртта му оставя празнота в холандското джудо, но наследството му продължава да живее чрез трайните уроци, които е дал на своите спортисти.

Марк Хейзинга, разсъждавайки върху въздействието на де Корте, изрази благодарност за формирането му както като джудист, така и като личност. Той призна де Корте за това, че го е тласнал отвъд неговите граници, като същевременно е осигурявал непоколебима подкрепа. Загубата на де Корте ще бъде дълбоко изпитана от мнозина, но неговите учения ще продължат да отекват.

Да почива в мир!!!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес