Зареждане

9 доказани ползи от кефира

9 доказани ползи от кефира
Публикувано на: Декември 13, 2018 в 20:03 ч
Кефирът напоследък стана изключително модерен сред хората, опитващи се да живеят здравословно. Богат на хранителни вещества и пробиотици, кефирът наистина спомага за доброто състояние на храносмилателната система. Мнозина го считат дори за по-полезен от йогурта. В тази статия сме събрали 9 от доказаните ползи на кефира, така че нека започваме.


Кефирът е невероятен източник на хранителни вещества


Кефирът е ферментирала напитка, обикновено направена от краве или козе мляко. Като цяло, към млякото се добавят кефирени зърна, които представляват колонии от мая и млекни бактерии, наподобяващи карфиол на външен вид.

Само за около 24 часа микроорганизмите се размножават и ферментират захарите в млякото, превръщайки го в кефир.

След това зърната се отстраняват от течността, като могат да се използват отново в последствие.

Иначе казано, кефирът е напитката, а кефирените зърна е нещото, което се използва за създаването ?.

Кефирът произлиза от източна Европа и югозападна Азия. Името идва от турското 'кеиф', което означава 'да се чувстваш добре' след хранене.

Млечните бактерии превръщат лактозата в млечна киселина, затова и кефирът е леко кисел като йогурта - въпреки че е с по-рядка консистенция.

175 милилитра нискомаслен кефир съдържат:

- 4 грама протеини
- 10% от препоръчителния дневен прием калций
- 15% от ПДП фосфор
- 12% от ПДП витамин B12
- 10% от ПДП рибофлавин
- 3% от ПДП магнезий
- Немалко витамин D


Освен това, кефирът има около 100 калории, 7-8 грама въглехидрати и 3-6 грама мазнини, в зависимост от използваното мляко.

Кефирът също съдържа голямо разнообразие от биоактивни съставки, включително органични киселини и пептиди, които укрепват здравето.

Безмлечни варианти на кефира могат да се правят с кокосово мляко, кокосова вода и други сладки течности. Разбира се, обаче, тези алтернативи няма да имат същите хранителни качества.


Кефирът е по-мощен пробиотик от йогурта


Някои микроорганизми влияят добре на здравето, когато се консумират.

Известни като пробиотици, тези микроорганизми въздействат на човешкия организъм по различни начини - спомагат храносмилането, контрола върху теглото и психическото здраве.

Йогуртът е една от най-популярните пробиотични храни в западната култура, но кефирът се оказва доста по-стойностен източник.

Кефирените зърна съдържат до 61 различни вида бактерии и маи, превръщайки ги в изключително разнообразен източник на пробиотици.

Другите ферментирали млечни продукти съдържат далеч по-малко бактерии и нямат мая.


Кефирът има също и антибактериални свойства


Някои от пробиотиците в кефира се счита, че предпазват от инфекции.

В това число влизат Lactobacillus kefiri, които са уникални за кефира.

Проучванията сочат, че тези пробиотици могат да ограничат размножаването на разни зловредни бактерии, сред които Salmonella, Helicobacter pylori и E. coli.

Кефиранът, който е вид въглехидрат в кефира, също има антибактериални свойства.


Кефирът заздравява костиte и понижава риска от остеопороза


Остеопорозата се характеризира с разграждане на костната тъкан и е сериозен проблем в западните страни.

Особено типично заболяване сред по-възрастните дами, увеличаващо риска от счупвания на костите.

Едно от най-ефективните решения за запазване на здравето на вашите кости е да си набавяте достатъчно калци, за да забавите развитието на остеопороза.

Пълномасленият кефир не само съдържа много калций, но и витамин К2, който играе главна роля в калциевия метаболизъм. Добавянето на К2 към диетата е доказано, че понижава риска от счупвания с до 81%.

Наскорошни проучвания с животни сочат, че кефирът води до по-добро усвояване на калция от костните клетки. Това води до по-голяма плътност на костите, укрепвайки тяхната здравина.


Кефирът спомага също и в борбата с рака


Ракът е една от водещите причини за смърт по цял свят. Ракът е заболяване, при което болни клетки започват да се размножават из тялото неконтролируемо - например, под формата на тумор.

Пробиотиците във ферментиралите млечни продукти се счита, че намалят растежа на тумори, подсилвайки имунната система. Така че, напълно възможно е кефирът да помогне при борбата с рака.

Това негово свойство е било доказано в няколко лабораторни изследвания.

При едно от тях учените открили, че кефирът води до 56% намаляне на раковите клетки, докато йогуртът само до 14%.

Имай предвид все пак, че са необходими доста повече изследвания, за да се потвърди категорично това твърдение.


Пробиотиците в него помагат при храносмилателни проблеми


Пробиотиците като кефира наистина помагат за възстановяването на баланса на добрите бактерии в корема.

Затова и са толкова ефективни при лечението на диария.

Освен това, има доказателства, че пробиотиците лекуват и куп други храносмилателни проблеми - сред тях са разни синдроми на червата, язви, предизвикани от инфекции и много други.

Затова, кефирът може да е твоето решение, ако имаш проблем с храносмилателната система.


В кефирът няма много лактоза


Млечните продукти съдържат естествена захар, наричана лактоза.

Много хора, особено възрастни, не могат да я разграждат и усвояват пълноценно. Това се нарича 'лактозна непоносимост'.

Бактериите в млечната киселина на ферментиралите млечни продукти - като кефира и йогурта, превръщат лактозата в млечна киселина и затова тези храни съдържат по-малко лактоза от млякото, например.

Те също съдържат ензими, които допълнително спомагат за разграждането на лактозата.

Затова кефирът може да се приема дори и от хора, които имат непоносимост към лактоза.

Кефир може да се направи и без никаква лактоза, като се използва кокосова вода, плодов сок или всяка друга течност, която не е млечна.


Кефирът може да подобри симптомите, съпровождащи алергии и астма


Някои храни и вещества предизвикват алергични реакции и възпаления.

Хората с по-чувствителна имунна система са по-склонни към алергии, които могат да предизвикат дори и астма.

Проучвания със животни сочат, че кефирът потиска някои възпаления, които се свързват с алергии и по-тежки състояния като астма.

При хората са необходими допълнителни изследвания, за да се затвърди това твърдение.


Кефирът се прави лесно и вкъщи


Ако не си уверен в качеството на продавания в магазина кефир, можеш с лекота да си го направиш и вкъщи.

Комбиниран с пресни плодове, кефирът става изключително приятен и полезен десерт.

Кефирените зърна се намират лесно из био магазините, супермаркетите, както и в интернет.

Из интернет има също и много материали за това как да си направиш кефир, но като цяло процесът е следният:

- Слагаш 1-2 ч.л. (14-28 грама) кефирени зърна в малък буркан. Колкото повече използваш, толкова по-бързо ще се размножат.
- Добавяш 2 чаши (500 милилитра) мляко, като за предпочитане е да е дори сурово. Млякото от хранените с трева крваи е най-здравословно. Остави 2-3 сантиметра свободно място в буркана.
- Можеш да добавиш и сметана, ако искаш да сгъстиш субстанцията.
- Затвори буркана и го остави на стайна температура за 12-36 часа. Това е.


Започне ли да става на буци, готово е. След като изцедиш течността, остават кефирените зърна.

Можеш да ги използваш отново в буркана с още мляко, повтаряйки процеса.

Вкусно е, здравословно е и се прави лесно.


Заключение


Кефирът е здравословна ферментирала храна, наподобяваща йогурт за пиене.

Продуктът традиционно се произвежда с мляко, но има и безмлечни алтернативи.

Проучванията сочат, че подобрява имунната система, спомага при проблеми с храносмилането, заздравява костите и дори помага в борбата с рака.

Та какво чакаш? Опитай! Със сигурност ще усетиш ползите, които са безчет.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес