Зареждане

Хабиб Нурмагомедов: Животът е кратък и пълен с трудности

Хабиб Нурмагомедов: Животът е кратък и пълен с трудности
Публикувано на: Февруари 4, 2024 в 07:00 ч
Хабиб Нурмагомедов реши да сподели мъдри мисли и цитати от Корана със своите фенове.

Бившата звезда на UFC e известен със своята набожност, която не спираше да изразява както в живота, така и в ММА кариерата си. Нурмагомедов успя да стигне до върховете на ММА, но не се възгордя, а отдаде всичките си постижения на вярата в Бог. "Тhe Eagle" силно вярва, че е успял, защото такъв е бил Божият план за него.

Хабиб успя да спечели титлата в UFC и се оттегли като непобеден шампион в лека категория. За последно Хабиб победи Джъстин Гейджи през 2020 година, след което се оттегли с рекорд 29-0 в ММА. Оттогава не спира да се говори за негово завръщане, което едва ли ще се случи, защото той е обещал, че няма да се бие повече.

А ако някой от вас не знае, то ние ще припомним, че обещанията са нещо свято за дагестанците. 

"Шейх Ибн Усеймин (Аллах да се смили над него) казва: "Самото време е кратко, колкото и дълъг да е животът на човек, той пак ще е кратък. Всевишният Аллах казва: "В деня, в който видят обещаното им, ще им се стори, че са били на земята само час от деня." (Сура ал-Ахкаф, аят 35). 

Малко е и това, което е предоставено за ползване. Всичко, което човек може да придобие на този свят от удоволствия, в сравнение с това, което ще има във вечния живот, е нищожно. Животът е не само кратък, но и развален от трудностите на миналото и бъдещето. Както казва един поет:
"Един ден сме победители, а на следващия сме победени. Един ден скърбим, а на следващия се радваме."

Друг поет пък пише: "Животът не може да бъде добър, докато е разяждан в сърцевината си от смъртта и старостта." Ако искате да се убедите в това, сравнете колко ви остава в този живот и колко сте живели. Всички знаем, че сме живели много дни, но се чувстваме така, сякаш това, което се е случило едва вчера, никога не се е случвало. Ето защо Пророкът (мир и благословение от Аллах за него) казал, докато описвал земния живот:

"В този свят аз съм като един ездач, който (през деня) спира, за да си почине в сянката на едно дърво, а после тръгва, оставяйки го" (Ахмад, Ибн Маджах, автентичен хадис). Човекът си почива под сянката на дървото и продължава пътя си! Така изглежда целият земен живот."

Горното определено има доста смисъл. Какво ще кажете Вие ?


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес