Възможно ли е костният бульон да е тайната за стабилизаренето на здравето ти? Тази статията ще ти покаже как може да ти бъде той от полза и как да го приготвиш.
Усещаш ли болка в ставите и връзките след тренировка? Възстановяваш ли се трудно? Ако отговорът на поне един от двата въпроса е “Да” - имаме решението и то е костен бульон.
Костният бульон се прави от векове и въздейства благоприятно на възстановителния процес и на времето, необходимо на тялото ти да си почине.
Да не говорим, че също подсилва и имунната система.
Но нека разгледаме в детайли тази древна магическа рецепта, за да разберем истинската й стойност.
Какво представлява костният бульон?
Традиционните рецепти за супи, бульони и други манджи са доста по-полезни, отколкото навярно си предполагал. Костният бульон, например, е една от рецептите, които си струват вниманието в случая. Бульонът е това, което се получава при варене на кости във вода за достатъчно дълъг период от време, за да се отделят от костите полезните хранителни вещества.
По принцип се првави с пилешки или говежди кости, но също може да се приготви и с рибешки. Разбира се, можеш да подправяш бульона докато се готви.
За разликата в бульоните…
Като цяло, бульоните не се различават кой знае колко, но все пак има някакви разлики.
Единият вариант е да вариш костите с много малко подправки и зеленчуци - можеш да добавиш моркови, лук и целина. Това е и основата на много супи. Имай предвид, че е възможно също да стане по-желирано като се охлади заради високото съдържание на колаген.
Друг вариант е по-богат, тъй като се прави с повече месо, зеленчуци и подправки.
Какви са ползите от бульона?
Ето сега нещата стават още по-интересни. В костите има наистина много хранителни вещества, като и на тях се дължат различните ползите от бульона. Някои народи имат поговорка дори, че бульонът съживява и мъртвите.
Също така, костният бульон съдържа немалко минерали, които се усвояват лесно от тялото, като сред тях са:
Калций
Магнезий
Фосфор
Силиций
Сяра
Други минерали
В основата на костния бульон са отделените минерали от хрущялите и жилките, като сред тях се включват хондроитин сулфати и глюкозамин - полезни за здравето на ставите. Най-вероятно си приемал тези вещества с добавките - има и хора, които дават луди пари за нещо, което буквално можеш да си направиш у дома.
Например, костният бульон помага на тялото ти да произвежда хрущялна тъкан, която се намира по костите, ставите, очите, под кожата и в чревния тракт.
Комбинацията от колаген, витамини, минерали и други хранителни вещества позволява на бульона да спомага за:
Заздравяването на вътрешната част на тракта
Лекуването на инфекции
Намалянето на болката в ставите и на възпаленията
Заздравяването на костите
Доброто здраве на косата и ноктите
Ако страдаш от тироидни проблеми, бульонът от рибни кости и глави може да ти помогнат, тъй като рибнинте кости съдържажт йод и други укрепващи вещества.
Колкото и клиширано да звучи, има причина да се лекуват настинки с пилешки бульон. Бонус е, че е основа за много добри нудъли с пилешко. Съвет - ако натрошиш костите, ще отделят повече цистеин.
Тази аминокиселина се намира в пилешкото и в бульона, и спомага за разреждането на секрета в белите дробове, като го прави по-лесен за изхвърляне от тялото.
Препоръчваме ти да си пазиш под ръка малко бульон, в случай, че се разболееш някой път.
Тайната на Kobe Bryant?
Ако си спомняш, през 2013-та Kobe си скъса ахилес и се предполагаше, че това е краят на кариерата му като звезда от NBA. Такава травма може да приключи всичко или поне да отнеме наистина сериозно време, за да се излекува. Нещата могат да се по-тежки в по-късния етап от кариерата.
И понеже това не е достатъчно, същата година Kobe си чупи и коляното. Голяма част от успешното си възстановяване обаче той дължи на костния бульон, който го връща в играта през 2015-та. Тогава не само играеше отново, но и като 36-годишен бележеше средно по 22.3 точки на игра.
ESPN съобщава, че спортистът приготвял собствен костен бульон, богат на колаген, за целия си отбор. Всеки ден на тренировка в залата им в Ел Сегундо момчетата хапвали бульон.
Вярно е, че има и други фактори, които са повлияли благоприятно на възстановяването на Bryant, но близките до него споделят, че бульонът е допринесъл най-много от всичко.
Как да си направиш бульон
Дали няма начин да си отиде човек в магазина и да си вземе просто малко бульон? Е, може, но не е точно бульонът, който ти трябва. Тези съдържат много натрий и най-вероятно са бая преработени.
Това, което ти трябва, са истински витамини, минерали и колаген, който можеш да си набавяш, сварявайки кости. Просто няма по-евтин вариант. Ето един лесен начин да си приготвиш бульона:
Съставки
2-3 сготвени или сурови пилета; или 2-3 говежди кокала
2 стръка целина, накълцани на едро
2 праз лука, накълцани на едро
1 голям лук, накълцан на едро
2 моркова, накълцани на едро
1 клонка мащерка
Шепа магданоз
Половин чеснова глава
1 супена лъжица натрошен черен пипер
1-2 дафинови листа
Насоки
Изчисти кожата на пилето и измий костите
Прибави всички съставки в голяма тенджера и покрий със студена вода и я остави да заври.
Когато водата заври, махни всяка мазнина, която се е отделила на повърхността.
Остави го да къкри за 2-2,5 часа, като махаш отделилата се мазнина (бульонът може да се готви по 6-8 часа, като така става по-богат).
Изцеди бульона и отстрани всички остатъци от течността.
Остави да изстине и дръж в хладилника до 3 дена. Замрази малки порции, за по-нататъшна консумация.
Рецептата ще ти стигне за около 2 литра бульон.
Много ресторанти си правят собствен бульон, като го приготвят още повече време - до 12-14 часа, за да придобие по-богати вкус и хранителна стойност. В домашни условия може и да не е лесно да се направи по този начин, но пак можеш да си отделиш някакво време в почивен ден, за да си подготвиш занапред.
Имаш ли бульон под ръка, по-лесно ще си набавяш необходимите вещества за деня.
Някои го пият директно, което може да е по-шоково в началото. Добрата новина е, че бульонът се прави само в един съд и въобще не е необходима сериозна подготовка, за да се приготви.
С добър бульон можеш да си приготвиш и чудесна супа или друга манджа. Добавяйки съставки като моркови, лук, картофи и прясно говеждо, ще обогатиш ястието откъм витамини, минерали и фибри.