Зареждане

Жиу-жицу турнирът AGF идва с идеален правилник за обиграване и трупане на опит

Жиу-жицу турнирът AGF идва с идеален правилник за обиграване и трупане на опит
Публикувано на: Май 4, 2024 в 19:42 ч
Американската граплинг федерация (AGF) прави първото си събитие на 11-ти май във Варна в спортен комплекс "Владислав Варненчик".

Остават броени дни до крайния срок за записване, като събитието е изключително от полза за всеки трениращ бразилско жиу-жицу (с ги и без), тъй като събитията на AGF са фокусирани изцяло върху обиграване и вдигане на нивото на състезателите чрез натрупване на максимално много опит дори от едно събитие.

Вижте също: Радослав Букоров: AGF се включват за развитието на силно локално ниво в жиу-жицу

Пълният правилник може да бъде прочетен тук. Като цяло правилата са много сходни на IBJJF и AJP с няколко много минимални разлики.

Ривърсите се точкуват като е в ADCC - с 2 точки, за разлика от IBJJF и AJP.

При опит за събмишън (независимо дали ключ на ръка, крак или удушаване), ако реферът прецени, че атаката е ефикасна и атакуваният видно трябва да положи много усилия за защита, на атакуващият се отсъжда 1 точка.

Допълнително 1 точка се дава и при високо-амплитудни хвърляния - но без да се забива опонента в пода (сламове, на глава и т.н.). Ако състезател вдигне опонента си високо във възуха, но положи усилие да го постави обратно на земята без слам, а внимателно, то заради това си усилие той печели точка.

При double guard pull, когато единият се изправи - директно се отсъждат 2 точки за него.

Пасивността се наказва както и в другите правилници - при 20 секунди неактивност в гард и двамата състезатели имат наказание.

Интересна иновация има в разглеждането на спорните съдийски решения още на момента. Ако по време на преборването има спорен момент, играта може да бъде спряна по желание на треньорския щаб на един от състезателите и на видеоповторение да се разгледа ситуацията и да се вземе правилно решение. Това го има и в турнирите на AJP, където тази процедура се нарича "The Falcon Eye".

В AGF има и Challenger дивизии, които в основата си са абсолютни категории.

При големите, masters и seniors, challenger дивизиите са две - до 79 кг и над 79 кг.

При децата обаче challenger дивизиите са направени изключително съобразено с нивото и килограмите на младите атлети. Там дивизиите са по колани на едни килограми - всички цветни колани на примерно 24 кг. играят задно. Oбаче децата, които са с бели колани нямат право да играят с цветни колани. Както и разликите в килгорамите при challenger дивизиите при детските килограми на бели колани са малки.

Целият правилник е изключително приятелски настроен към желаещите да се обиграят оптимално равнопоставено на състезание, каквато бе и целта на организаторите - вдигане на локалното ниво на трениращите бразилско жиу-жицу. Само за едно състезание при тази организация състезателите могат да се запишат както на дивизия с ги, така и без ги, а като се включат и на собствените килограми или в challenger дивизиите - това им гарантира състезание в четири направления, което е изключително бързо натрупване на опит.

Припомняме ви, че остават броени дни до крайния срок за регистрация, които е 6-ти май.

Записването става на официалния сайт на AGF:
https://www.americangrapplingfederation.com/tournaments/659


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес