Зареждане

Радослав Букоров: AGF се включват за развитието на силно локално ниво в жиу-жицу

Радослав Букоров: AGF се включват за развитието на силно локално ниво в жиу-жицу
Публикувано на: Май 3, 2024 в 08:17 ч
Американската граплинг федерация AGF (American Grappling Federation) ще проведе първото си състезание в България на 11-ти май.

Вижте също: Американската граплинг федерация AGF стъпва у нас със състезание във Варна

Една от водещите организации в САЩ ще проведе първото си състезание тук в гр. Варна в спортен комплекс "Владислав Варненчик".

Крайната дата за регистрация е 6-ти май и се прави през сайта на федерацията:
https://www.americangrapplingfederation.com/tournaments/659


 AGF идват в България благодарение на черния колан Бруно Бастос, чиито афилиейт е варненският отбор BJJ Varna.


Главният треньор и съосновател на клуба (заедно с Александър Александров), Радослав Букоров, сподели за MMA.BG, че целта вдигане на локалното ниво на състезателите, което да е предпоставка за по-големи международни български успехи в последствие.

"Локалното ниво все още ни е слабо място според мен," смята Букоров. "AGF са абсолютни професионалисти и имат огромен опит в локалните състезания в САЩ. Работата ми с тях е много лесна и много бърза. Гледахме и от двете страни да направим нещата възможно най-достъпни и да се случат."

Бруно Бастос гарантира за нашия филиал, че сме сериозни и от AGF се съгласиха да правят турнир за начало три поредни години тук."

Дългосрочните цели на AGF са глоблани - освен разрастване в Европа, те навлизат в Бразилия от тази година. Само за Европа състезанията за 2024 на федерацията са следните:


За Европа офисите на AGF се намират в Белгия, откъдето идва и целия екип, заедно с апаратура, татами, съдии и оборудване за цялото състезание.

Правилникът е изцяло насочен към развиването на състезателните умения на занимаващите се с бразилско жиу-жицу и именно това се вписва във вижданията на Букоров за развитието на този спорт у нас.

"Състезателните умения на трениращите са едно от най-важните неща. Съпоставено с другите държави в Европа, за да започнем да изкарваме конкурентно-способни състезатели за международните турнири, ние трябва да имаме много силно локално ниво. Както е в Полша примерно. Там се състезават нон-стоп."

Според Букоров минимум всеки месец трябва да има турнир за обиграване на състезателите, за да се развие локалното ниво на нужната висота.

"Дори да имаме потенциални таланти при юношите, белите или сини колани, когато той излезе в международен турнир срещу някой, който играе всяка седмица... трудно става.

Освен да тренираш много, трябва и да се състезаваш много."


Букоров е категоричен, че спортът на глобално ниво вече е достигнал своята зрялост, така че посветилите се на него атлети да могат да се издържат само от това. Изграждайки умения и международни успехи, състезателите могат да монетизират своите умения чрез семинари, участия в професионални състезания с наградни фондове.

"Професионалното жиу-жицу се развива много по света. Разбира се, няма как още от началото да излезеш и да се състезаваш за големите пари, но трябва да се започне отнякъде. В Англия например има супер много професионални лиги, където играят и лилави колани и това им се заплаща."

Локалното ниво е фундамента за развитието на състезателите - както на младите, така и на вече опитните. А AGF имат опит именно там.


"Това, което много ми хареса при AGF е опитът им в развиването на локалните турнири. Отново подчертавам - в България трябва да има силно локално ниво. За момента то тръгна много добре тези година с много турнири всеки месец, което е много добър старт на една състезателна година в България.

Колкото повече турнири има, толкова по-добре е за трениращите, както и за самите клубове."

Очакват се доста голям брой състезатели, както от региона, така и от съседни държави. За първото събитие на AGF в България ще пристигне представителя на федерацията за Европа, Максим Витковски, като е възможно от САЩ да дойде и един от собствениците на федерацията - Брандън Куик (на снимката в ляво).
 

Мечтата на Букоров е България да достигне развитието на жиу-жицу, както в някои от другите страни на Балканите.

"Искам да развивам жиу-жицуто като дългосрочна цел в България. Идеята е да имаме колкото може повече активности под каквато и да е форма - семинари, състезания, лагери и т.н.

Вътрешната структура на Полша е уникална - правят се семинари, правят се лагери, имат зверски вътрешни турнири. В Румъния също - там средно на турнир участват 750 човека. Така се развива спорта."

Остават няколко дни до крайната дата на регистрация (6-ти май), така че запазете се своето място от сайта на федерацията:
https://www.americangrapplingfederation.com/tournaments/659

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес