Зареждане

Жена се оттегли от боксов мач, защото опонентът й беше транс

Жена се оттегли от боксов мач, защото опонентът й беше транс
Публикувано на: Ноември 19, 2023 в 04:00 ч
По време на провинциалния шампионат „Златна ръкавица“ през 2023 г. във Викторивил, Квебек, боксьорката Катя Бисонет избра да се оттегли от състезанието. Тя взе това решение, след като откри, че опонентката й Мия Уолмсли е транссексуална жена, родена като мъж. Това разкритие дойде само час преди насрочения мач, оставяйки Бисонет с ограничени възможности.

Организирано от Боксовата федерация на Квебек и боксовия клуб KO-96, за да се даде шанс на начинаещите боксьори да се класират за шампионата на Канада през декември, събитието получи неочакван обрат. Според Бисонет нейният треньор я е информирал в последния момент, че Уолмсли не е жена по рождение.

Бисонет подчерта, че Уолмсли, който наскоро се премести от Австралия в Канада, има история в бокса като мъж. Въпреки статута на Уолмсли като новодошъл в канадската боксова общност, организаторите на събитието го включиха в списъка с нула двубои като жена в Квебек.

Тъй като Бисонет се оттегли от мача, позовавайки се на опасения за безопасността си на ринга, Уолмсли беше обявен за победител по подразбиране, тъй като никой не се изправи срещу него. Катя защити решението си въз основа на опасения за безопасността, позовавайки се на проучване от 2020 година.

Това проучване от Университета на Юта показва, че мъжките удари имат 163% по-голямо въздействие от женските, дори когато са коригирани спрямо теглото.




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес